Trans Yağ Asidi İzomerlerinin Tayini
Trans Yağ Asidi İzomerlerinin Tayini
Trans yağlar veya trans-yağ asitleri (TFA), trans konfigürasyonunda en az bir çift bağ içeren doymamış yağ asitleridir. Trans yağ asitleri gıda ile tüketildiğinde toplam ve LDL kolesterol konsantrasyonunu etkiler ve koroner kalp hastalığı riski oluşturur.
Bazı gıda ambalajlarında “Trans Yağ İçermez” ibaresi görülür. “Trans Yağ İçermez” iddiası için gıdada bulunan trans yağ içeriği porsiyon başına 0,5 g'dan az olmalıdır. Gıdalarda trans yağ, yağların işlevselliği ve oksidatif stabilitesinin geliştirilmesi için yapılan hidrojenasyon sırasında oluşmaktadır.
Gıdalarda etiket kontrolü önemlidir. Eğer etikette kısmen hidrojene yağ ibaresi var ise ürün trans yağ içeriyor demektir. Gıdalarda “Trans Yağ İçermez” iddiasını ispatlama amacıyla Trans Yağ Asidi İzomerlerinin Tayini gerçekleştirilir.
Gıdalarda Trans Yağ Asidi İzomerlerinin Tayini için Nanolab Gıda Analiz Laboratuvarı ile iletişime geçiniz.