//script in header

Gıdalarda Yağ Tayini

Gıdalarda Yağ Tayini



Gıdalarda gerçekleştirilen analiz sonucunda yalnızca trigliseridler tespit edilmişde Yağ Tayini olarak adlandırılır. Eğer yağla birlikte yağda çözünen diğer yağ benzeri bileşiklerde tespit ediliyorsa Ham Yağ Tayini denir.

Ham Yağ Tayininde, trigliseridlere ek olarak, mono ve digliseridler, fosfolipidler, sfingolipidler, steroidler, yağda eriyen vitaminler, çeşitli pigmentler, steroller, mumlar ve çeşitli yağ asitleri de analiz sonucunda yer aldığı için Toplan Yağ tayinidir.

Gıdalarda yağ tayini; bazı meyve ve sebzelerde olgunluğun tespiti, gıdaların ticari değerinin tespit edilmesi, raf ömrünü etkileyen faktörlerin belirlenmesi, gıdanın gelen bileşimi hakkında bilgi sahibi olunması, besin değerinin belirlenmesi, etiket bilgilerinin doğrulanması için gerçekleştirilmektedir.

Gıdalarda Yağ Tayini için en yaygın yöntem sokselet (soxhelet) yöntemidir.

16 Ağustos 2023