Gıdalarda Moleküler Biyoloji Çalışmaları
Günümüzde genetiği değiştirilmiş bitkilerin yetiştirilmesi, artan bir olgudur ve dünya genelinde yaygınlaşmaktadır. Yayımlanan yasal düzenlemelere göre, genetiği değiştirilmiş ürünlerden en az bir bileşen içeren veya üretilmiş olan tüm gıda ve hayvan yemleri uygun şekilde etiketlenmek zorundadır.
Genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ile bunlardan elde edilen gıda veya yem ürünlerinin tüketicilere sunulması, hem Avrupa Birliği ülkelerinde hem de ülkemizde belli bir onay sürecine tabi tutulmaktadır. Gelişmiş laboratuvarlarda, bu tür ürünlerdeki GDO oranının öngörülen sınırları aşıp aşmadığını belirlemek amacı ile bir takım analizler uygulanmaktadır. Ülkemizde yürürlükte olan yasal düzenlemelere göre, GDO’lu ürünler veya GDO’lu ürünlerden elde edilen ürünler için Biyogüvenlik Kurulu’nun onayı gerekmektedir. Ülkemizde GDO’lu ürünlerin etiketlenmesine yönelik uygulama şu iki yasal düzenlemede yer almaktadır: Biyogüvenlik Kanunu ve Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik.
Laboratuvarlarımızda TÜRKAK akreditasyonu ile ilgili yasal düzenlemelere ve standartlara uygun bir şekilde "Moleküler Biyoloji Çalışmaları" gerçekleştirilmektedir.
GDO Tarama Analizi (p35S, tNOS, pFMV) |
Bitki Spesifik Soya Geni Taraması |
Bitki Spesifik Pamuk Geni Taraması |
Bitki Spesifik Mısır Geni Taraması |
MON87701 Soya Tip Belirleme ve Miktar Analizi |
MON87708 Soya Tip Belirleme ve Miktar Analizi |
MON87769 Soya Tip Belirleme ve Miktar Analizi |
CV127 Soya Tip Belirleme ve Miktar Analizi |
DP305423-1 Soya Tip Belirleme ve Miktar Analizi |
281-24-236 Pamuk Tip Belirleme ve Miktar Analizi |
3006-210-23 Pamuk Tip Belirleme ve Miktar Analizi |
GHB614 Pamuk Tip Belirleme ve Miktar Analizi |
DAS40278-9 Mısır Tip Belirleme ve Miktar Analizi |
DAS44406-6 Soya Tip Belirleme Analizi |
DAS68416-4 Soya Tip Belirleme Analizi |
DAS81419-2 Soya Tip Belirleme Analizi |