Gıdalarda Organik Asitlerin Tayini
Gıdalarda Organik Asitlerin Tayini
Asidik özelliklere sahip, karboksilik fonksiyonların sayısına göre sınıflandırılan organik asitler, genel olarak zayıf asitlerdir. Organik asitler dört karakterizasyona göre kategorize edilir:
• Karbon zincirinin doğası (aromatik, alifatik, alisiklik)ve heterosiklik
• Doygunluk veya doymamışlık özellikleri
• İkame edilmiş veya edilmemiş özellikler
• Fonksiyonel grupların sayısı (mono, di- veya tri-karboksilik)
Gıdalardaki organik asitler sebze ve meyvelerin renk, tat ve aroma gibi organoleptik özelliklerini etkilerler. Gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılan organik asitler ve Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre kullanıldığı gıdalar ve sınırlandırmalar:
Fumarik asit, (E297)
- Şeker bazlı şekerlemeler, 1000 mg/kg
- Hafif fırıncılık ürünleri için dolgular ve üst malzemeler 2500 mg/kg
- Meyve bazlı içecekler için kolay çözünebilen hazır tozlar 1000 mg/kg
- Jel benzeri tatlılar, meyve aromalı tatlılar, kuru toz tatlı karışımları 4000 mg/kg
- Aromalandırılmış çay ve bitkisel infüzyonların hazırlanması için hazır çözünebilen ürünler 1000 mg/kg
Laktik asit; (E270)
- Mozarella peyniri
- Pişirme ve/veya kızartma amaçlı veya sos/gravy (genellikle et suları ile hazırlanan sos) hazırlama amaçlı yağlar
- Kalsiyum asetat
- Reçel, jöle, marmelat ve tatlandırılmış kestane püresi
- Sürülebilir meyve ve sebze ürünleri
- Taze ön pişirme yapılmış makarna
- Potato Gnocchi (fırınlanmış patates, yumurta, un ve çeşitli soslarla yapılan geleneksel bir İtalyan yemeği)
- Taze buğday ekmeği, beyaz ve yarı kahverengi ekmekler
- Hazırlanmış et karışımları
- Bebek formülleri
- Bira ve malt içecekleri
Askorbik asit (E300)
- Pişirme ve/veya kızartma amaçlı veya sos/gravy (genellikle et suları ile hazırlanan sos) hazırlama amaçlı yağlar
- Hazır ambalajlı tüketime hazır soğutulmuş işlenmemiş meyve ve sebzeler ve hazır ambalajlı işlenmemiş ve soyulmuş patates
- Dondurulmuş meyve ve sebzeler
- Teneke veya cam ambalajdaki meyve ve sebzeler
- Reçel, jöle, marmelat ve tatlandırılmış kestane püresi
- Sürülebilir meyve ve sebze ürünleri
- Bütün veya kırık tahıl veya tahıl gevreği
- Taze ön pişirme yapılmış makarna
- Taze buğday ekmeği, beyaz ve yarı kahverengi ekmekler
- Hazır ambalajlı, kıymadan elde edilen hazırlanmış et karışımları ve katkı maddeleri veya tuz dışında diğer bileşenlerin eklendiği hazırlanmış et karışımları
- Kaz ciğeri, kaz ciğeri entier, kaz ciğeri blokları/Kaz ciğeri, bütün kaz ciğeri, bloklar halinde kaz ciğeri
- İşlenmemiş balık
- Meyve ve sebze bazlı içecekler, meyve ve sebze suları ve tahıl bazlı olmayan ek gıdalar
- Meyve suları, sebze suları
- Alkollü içkiler, alkolsüz ve düşük alkollü içkiler dahil
- Alkolsüz şarap benzeri ürünler
Asetik asit (E260);
- Mozarella peyniri
- Teneke veya cam ambalajdaki meyve ve sebzeler
- Taze buğday ekmeği, beyaz ve yarı kahverengi ekmekler
- Hazır ambalajlı, kıymadan elde edilen hazırlanmış et karışımları ve katkı maddeleri veya tuz dışında diğer bileşenlerin eklendiği hazırlanmış et karışımları
Sitrik asit (E330);
- Mozarrella peyniri
- Temel olarak susuz katı ve sıvı yağlar (sade yağ hariç)
- Hazır ambalajlı tüketime hazır soğutulmuş işlenmemiş meyve ve sebzeler ve hazır ambalajlı işlenmemiş ve soyulmuş patates
- Teneke veya cam ambalajdaki meyve ve sebzeler
- Reçel, jöle, marmelat ve tatlandırılmış kestane püresi
- Sürülebilir meyve ve sebze ürünleri
- Taze ön pişirme yapılmış makarna
- Potato Gnocchi (fırınlanmış patates, yumurta, un ve çeşitli soslarla yapılan geleneksel bir İtalyan yemeği)
- Hazırlanmış et karışımları
- Hazır ambalajlı, kıymadan elde edilen hazırlanmış et karışımları ve katkı maddeleri veya tuz dışında diğer bileşenlerin eklendiği hazırlanmış et karışımları
- İşlenmemiş balık
- Toz formdaki sofralık tatlandırıcılar
- Bebek formülleri
- İşlenmiş tahıl bazlı gıdalar ve tahıl bazlı olmayan ek gıdalar, sadece pH ayarlaması için
- Meyve suları ve sebze suları – 3000 mg/kg
- Bira ve malt içecekleri
- şaraplar, köpüren şaraplar, kısmen fermente olmuş üzüm şırası– 1000 mg/kg
Malik asit (E296);
- Hazır ambalajlı işlenmemiş ve soyulmuş patates
- Teneke veya cam ambalajdaki meyve ve sebzeler
- Reçel, jöle, marmelat ve tatlandırılmış kestane püresi
- Sürülebilir meyve ve sebze ürünleri
- Ananas suyu – 3000 mg/kg