Gıdalarda Protein Tayini
Gıdalarda Protein Tayini
Proteinler, karbonhidratlar ve lipitlerle birlikte diyette enerji veren, insan vücudunun büyümesinde ve korunmasında önemli bir role sahip besinlerdir. Vücutta enzimatik aktivite ve besinlerin ve diğer biyokimyasal bileşiklerin hücresel membranlar boyunca taşınması konusunda da görevlidir.
İnsan beslenmesinde önemli rollere sahip proteinin gıdalardaki miktarının belirlenmesi önemlidir ve güvenilir yöntem ve laboratuvarlarca tespit edilmelidir. Gıdaların besin tablolarında belirtilen protein miktarının belirlenmesi için protein tayini gerçekleştirilmektedir.
Aynı zamanda gıdanın besin değerinin belirlenmesi de Protein Tayini için nedenlerden biridir.
Gıdalarda Protein Tayini; Doğrudan Protein Tayini ve Dolaylı Protein Tayinleri ile belirlenebilir.
Doğrudan Protein Tayini ile toplam amino asitlerin analizi ile gerçekleştirilirken,
Dolaylı Protein Tayini; Kjeldahl Yöntemi, Değiştirilmiş Lowry Yöntemi, Bradford Yöntemi
Yukarıda belirtilen çeşitli yöntemler kullanılarak Gıdalarda Protein Tayini gerçekleştirilmektedir.