Gıdalarda Cıva Analizi
Gıdalarda Cıva Analizi
Gıdalardaki metaller ve diğer elementler insan sağlığı üzerinde hem yararlı hem de zararlı etkilere sahip olabilir. Cıva zararlı etkilere sahiptir. Formlarından herhangi birinde, özellikle organik bileşik metil cıva, güçlü bir nörotoksindir.
Cıva, çevrede doğal olarak bulunabilen bir elementtir. Ancak gıdalarda doğal olarak bulunmaz. Tarladaki çevresel kirlenme ya da balık gibi deniz ürünleri gibi gıdalarla insan vücuduna girebilir.
Cıvanın insanlar üzerindeki olumsuz etkileri şöyledir:
- Sinir sistemini olumsuz etkiler.
- Beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler.
- DNA ve kromozomları olumsuz etkiler.
- Üreme sistemini olumsuz etkiler.
- Deride isilik, yorgunluk, baş ağrısı gibi etkileri olabilir.
Bu nedenlerden dolayı gıdalarda gerçekleştirilen “Cıva Analizi” önemli bir parametredir.