Gıdalarda Listeria monocytogenes ve Listeria spp. Aranması
Günümüzde, tanımlanmış yirmi listeria bakteri türü bulunmaktadır. Bu bakteriler toprakta, suda, bitki örtüsünde ve her yerde bulunmaktadır ve genel olarak gıda kontaminasyonuna yol açmaktadır. Kontamisyon genellikle listeria monocytogenes adlı bakterilerle kontamine olmuş yiyecekler tüketilerek olmaktadır. Bu spesifik patojen son derece dayanıklıdır ve çok çeşitli ortamlarda gelişebilir. Buzdolabı sıcaklığı (4 derece) ile vücut sıcaklığı (37 derece) arasındaki sıcaklıklarda ve drenler gibi ıslak nemli alanlarda, 3 ile 70 gün arasında değişen inkübasyon süreleri bulunmaktadır. Bu uzun inkübasyon süresi yüzünden, kontamine gıdanın nereden kaynaklandığını tespit etmek güçtür. Listeria, yüzde 1’den daha az ölüm oranına sahip olan salmonella ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 25’e yakın ölüm oranları ile istatistiksel olarak en ölümcül bakterilerden biri olmaktadır.
Listeria spp aranması yapılırken, hangi test yönteminin daha uygun olduğunu ve doğru sonuç vereceğini belirlemek her zaman önemlidir. Gıda sektöründe listeria tespit yöntemleri kültürel olmakta ya da PCR (polimeraz zincirleme reaksiyonu) veya ELISA gibi test yöntemlerine başvurulmaktadır. İhtiyaç duyulacak test yöntemi, işletmenin özelliklerine ve testin genel amacına göre değişebilir. Uygun temizlik işlemlerine sahip olduğundan emin olmak isteyen işletmeler için en iyi seçenek, listeria spp testini uygulamaktır.
Laboratuvarlarımızda TÜRKAK akreditasyonu ile ilgili yasal düzenlemelere ve standartlara uygun bir şekilde "Listeria monocytogenes ve Listeria spp. Aranması" gerçekleştirilmektedir.