Gıdalarda Seçilmiş Bazı Pestisitlerin Tespiti ve Miktarının Belirlenmesi Analizi
Pestisitler zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır. Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabilir. Zararlı organizmalar, insanların besin kaynaklarına, mal varlıklarına zarar veren, hastalık yayan böcekler, bitki patojenleri, yabani otlar, yumuşakçalar, kuşlar, memeliler, balıklar, solucanlar ve mikroplar olabilir.
Her ne kadar pestisitlerin kullanılmasının bazı yararları olsa da insanlar ve diğer hayvanlar için potansiyel toksisiteleri nedeniyle bazı sorunlar da yaratabilir.
Bu tanımdan sonra aklıma ilk olarak ilaç-doz ilişkisi gelmektedir. Bir ilaç dozunda fazla kullanıldığında nasıl tedavi yerine zehir olabiliyorsa pestisitlerde de bu özellik bulunmaktadır. Kullanılan pestisit dozunda fazla olduğunda çevreye zarar verebilmekle birlikte insanlar üzerinde de çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedirler. Bu nedenle tarım ürünlerinde pestisit analizleri gerçekleştirilen önemli test parametrelerindendir.
Laboratuvarlarımızda TÜRKAK akreditasyonu ile ilgili yasal düzenlemelere ve standartlara uygun bir şekilde "Seçilmiş Bazı Pestisitlerin Tespiti ve Miktarının Belirlenmesi Analizi" gerçekleştirilmektedir.